Руското външно министерство заяви в петък, че Москва оценява усилията на

...
Руското външно министерство заяви в петък, че Москва оценява усилията на
Коментари Харесай

Москва твърди, че споделя възгледите на Пекин за Украйна

Руското външно министерство съобщи в петък, че Москва прави оценка напъните на Китай да способства за разрешаването на украинския конфликт с мирни средства, заявявайки, че е отворена за договаряния при избрани условия, оповестява " Ройтерс ".

Китай прикани за всеобхватно преустановяване на огъня като част от проект от 12 точки за справяне с войната, която стартира преди година, когато Русия изпрати десетки хиляди бойци в Украйна.

" Оценяваме откровеното предпочитание на нашите китайски приятели да допринесат за разрешаването на спора в Украйна с мирни средства... Ние споделяме възгледите на Пекин ", сподели представителят на външното министерство Мария Захарова в изказване.

Министерството разгласи, че споделя възгледите на Пекин, като акцентира, че Русия се придържа към интернационалното право и счита всевъзможни ограничаващи ограничения, които не са позволени от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, за нелегитимни, както прави Пекин.

" По отношение на украинската криза Русия е отворена за реализиране на задачите на специфичната военна интервенция с политически и дипломатически средства ", сподели Захарова.

Това обаче би означавало и признаване на " новите териториални действителности " в Украйна, сподели Захарова, имайки поради едностранното анексиране от Русия на четири украински района - Донецк, Луханск, Херсон и Запорожие - както и на Крим.

Украйна отхвърли китайското предложение, в случай че не включва Русия да изтегли войските си до границите си от 1991 година - когато Съветският съюз се разпадна - макар че Киев също съобщи, че е отворен за елементи от проекта.

Западните съдружници на Киев също реагираха хладно на китайските оферти, като НАТО сподели, че няма огромно доверие на Пекин като медиатор, предвид на околните си връзки с Русия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР